Bahan A ( Satukan Ayak ) | |||||||||||
500gm tepung gandum | |||||||||||
100gm tepung naik sendiri | |||||||||||
2 sudu besar tepung susu | |||||||||||
Bahan B | |||||||||||
200ml air suam | |||||||||||
60gm butter/marjerin | |||||||||||
1 sudu besar softener | |||||||||||
2 sudu besar gula | |||||||||||
1 sudu teh garam | |||||||||||
11gm yis segera ( sebungkus ) | |||||||||||
2 sudu besar susu pekat | |||||||||||
Bahan C | |||||||||||
1 biji telur -dipukul ringan | |||||||||||
Cara-cara : | |||||||||||
1. Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir, susu, | |||||||||||
, marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit-untuk yis yang baik, | |||||||||||
, selalunya dalam 3-5 min dah mula berbuih..kdg2 lepas 2 min terus jer kite masukkan tepung, x kuasa tggu lama2..hee | |||||||||||
2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. | |||||||||||
3. Keluarkan dari mangkuk, taburkan tepung atas meja, celupkan tangan kita ke tepung, | |||||||||||
, letakkan doh tadi atas meja yang ditabur tepung dan ulilah doh hingga licin. | |||||||||||
4. Letakkan balik dalam mangkuk tadi ddan tutuplah dengan tuala lembap yang suam untuk percepatkan doh naik. | |||||||||||
5. Bila doh dah naik elok, lebih kurang 1/2 jam, tumbuk tgh adunan utk mengeluarkan udara yang terperangkap. | |||||||||||
6. Keluarkan semula dan letakkanlah ke atas meja yang ditabur tepung, canaikan, dan teraplah dengan acuan donat. | |||||||||||
7. Letakkan donat yang diterap tadi ke atas dulang/ pinggan besar yang ditabur tepung, susun dan dijarakkan donat2 itu. | |||||||||||
8. Biarkan donat naik lagi lebih kurang 20-30 minit --> ini penting ini membuatkan donat ini lembut didalamnya lepas digoreng. | |||||||||||
9. Gorengkan ke atas minyak yang panas, goreng sekejap jer, kang hangus pulak kang! | |||||||||||
10. Salutkan dengan gula halus ataupun, letakkan topping coklat ke atas donat, ikut kreativiti anda. | |||||||||||
Cara buat topping coklat : | |||||||||||
**Coklat masakan/bar coklat - dimasak secara double boiler dgn atu sudu kecil butter - untuk kasi kilat sikit.. |
Pages
▼
No comments:
Post a Comment