Pages

02 February 2010

Resepi donat


Bahan A ( Satukan Ayak )








500gm tepung gandum








100gm tepung naik sendiri








2 sudu besar tepung susu




















Bahan B










200ml air suam









60gm butter/marjerin








1 sudu besar softener








2 sudu besar gula









1 sudu teh garam









11gm yis segera ( sebungkus )








2 sudu besar susu pekat




















Bahan C










1 biji telur -dipukul ringan
































Cara-cara :





















1. Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam.
Masukkan yis segera,gula pasir, susu,


, marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan
selama 8-10 minit-untuk yis yang baik,


, selalunya dalam 3-5 min dah mula berbuih..kdg2 lepas 2 min
terus jer kite masukkan tepung, x kuasa tggu lama2..hee
2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari
tepung gandum terus ke dalam adunan.


3. Keluarkan dari mangkuk, taburkan tepung atas meja,
celupkan tangan kita ke tepung,


, letakkan doh tadi atas meja yang ditabur tepung dan
ulilah doh hingga licin.




4. Letakkan balik dalam mangkuk tadi ddan tutuplah
dengan tuala lembap yang suam untuk percepatkan doh naik.
5. Bila doh dah naik elok, lebih kurang 1/2 jam,
tumbuk tgh adunan utk mengeluarkan udara yang terperangkap.
6. Keluarkan semula dan letakkanlah ke atas meja yang ditabur tepung,
canaikan, dan teraplah dengan acuan donat.
7. Letakkan donat yang diterap tadi ke atas dulang/ pinggan besar
yang ditabur tepung, susun dan dijarakkan donat2 itu.
8. Biarkan donat naik lagi lebih kurang 20-30 minit -->
ini penting ini membuatkan donat ini lembut didalamnya lepas digoreng.
9. Gorengkan ke atas minyak yang panas, goreng sekejap jer,
kang hangus pulak kang!



10. Salutkan dengan gula halus ataupun, letakkan topping
coklat ke atas donat, ikut kreativiti anda.













Cara buat topping coklat :








**Coklat masakan/bar coklat - dimasak secara double boiler
dgn atu sudu kecil butter - untuk kasi kilat sikit..

No comments:

Post a Comment