09 April 2010
Resepi Kek Ekonomi Perisa Pandan
kek nie dah 2 hari lepas buat ...Resepi asal kek ni kite dapat dari blog Dapur Umi ( Datin El ) kite ikut betul2 resepi dan cara buatnya .. ..tapi x tahu lah apa silapnya tengok lah kek ku ini yang macam nak bantat langsung x gebu...hu..hu..sedihnya...
apa pun Terima Kasih ye Datin El...bila2 nanti saya cuba lagi...
meh kita layan Resepinya yang saya copy dari umah Datin EL
Bhn
250g tepung naik sendiri } ayak
1st bpowder } sukat membumbung
200g gula castor - boleh kurangkan jika manis( mmg kena kurangkan saya guna 150g)
6 biji telur
1sb ovalette
2sb susu pekat manis
50g susu cair/air ( kite guna susu segar)
90g myk @ 175g butter cair ( gunakan butter cairkan dan masuk semasa panas)
1sb choc.emulco( gantikan dgn paste pandan)
esen vanilla
Cara
Pukul semua bhn kecuali minyak sehingga gebu dan pekat (bertukar kaler jadi putih)
Last sekali mskkan minyak dan gaul sebati ngan whisker
Ambil 1/4 adunan dan campurkan emulco ( kite gunakan pewarna hijau)
Marblekan ikut suka.
Acuan 8 "
Bakar hingga masak...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
salam suhaila..saya dah buat banyak kali ok je..saya amek resepinya dari blog maklang dan ramai kawan2 yg lain dah mencubanya..
ReplyDeletesaya nak bg petua sikit setelah dimasukkan minyak atau butter cair jgn dipukul tapi kacau je sampai rata..
nanti buat lagi jgn putus asa..